Helka története

A Helka című mesefilm egy alig tizenhárom éves hercegnő története, akinek szembe kell szállnia legfőbb ellenségével, hogy szülőföldje újra szabad és boldog vidék legyen.

A Balatoni Birodalmat Kelén király és Helén királyné békében és egyetértésben irányították. Egy nap azonban Helén királyné egy furcsa balesetben vízbe fulladt. Kelén király önmagát okolta a történtekért és teljesen összetört. Már csak egy dolog érdekelte, hogy a lányainak megfelelő férjet találjon. Ebben segítségére volt Borka úrnő, akiről senki sem tudja, hogy került az udvarba.

Borka szeretné átvenni a hatalmat a birodalom felett, és ármánykodása sikerrel jár: az özvegy király kész feleségül venni őt. Az esküvőre mindenféle népség érkezik a várba, köztük egy jósboszorka is, aki elmondja Borkának: Helka, a király legkisebb lánya, letaszítja őt a trónról, hacsak meg nem hal addig.

Borka parancsot ad a kislány megölésére, Helka azonban túléli a merényletet. Menekülésében mellé szegődik a Manó, akivel összeveszik egy elhagyott kunyhó tulajdonjogán. Vitájuknak Borka őrjáratozó angolnái vetnek véget.

Ettől kezdve Manó és Helka együtt bújkálnak. Helka az erdőben megmenti Manó életét, aki majdnem egy szakadékba zuhan. A hálás Manó megajándékozza őt egy csodálatos képességgel: a kislány most már érti az állatok beszédét. Így tudja meg, hogy a Birodalmat veszély fenyegeti, angolnák lepték el a vizet, és a tavi állatok is az erdőbe szorultak. Az angolnákat Borka engedte a tóba, hogy minél nagyobb zűrzavart idézzen elő.

A zsúfolt erdőben kevés a hely és a víz. Az erdő lakóinak vizet kell szerezniük, különben pusztulásra vannak ítélve. Egy megoldás van csak: Kékkút forrása, de onnan még senki sem tért vissza élve. Helka és Manó vállalkozik arra, hogy vizet szereznek, de vajon sikerül-e eljutniuk a forráshoz? Sikerül-e a birodalom megmentése, amikor Borkának egyetlen célja van: elpusztítani mindenkit, aki az útjában áll? A nagy összecsapás végül Borka vereségével zárul, de addig hőseink számtalan kalandon mennek keresztül.

Magyarországon meglehetősen ritkán készül olyan mesefilm, mely hazánk kulturális kincseit és sajátos természeti világát tárja fel. Filmünkben a valódi, létező tájak a varázslat részévé válnak. A történet szereplői végigbarangolják Tihanyt, Hegyestűt, a szentbékkállai kőtengert, Kékkút és a Bakony vidékeit. A mesében szerepet kap a Balaton legendavilága, így például a balatoni kecskekörmök, a Tihanyi Echo, Kelén és Helka széphistóriája. Mindezek megismerésére ad lehetőséget a kalandos tündérmese, azzal együtt, hogy a valós helyszínek megjelenítése a történetben további felfedezésekre ösztönözheti a nézőket. Filmtervünk felvállalt célja a Balaton legendavilágának újrateremtése, s egyúttal a valós helyszínek iránti érdeklődés felkeltése.

Forgatókönyvírók: Kormos Anett, Zabezsinszkij Éva, Sallai Ervin, Szabó Sándor

UPDATE: A film megvalósítását nem támogatta a Nemzeti Filmintézet, így az ebben a formában nem fog megvalósulni.